KAHVENİN KUTSAL TOPRAKLARDAKİ SERÜVENİ
Uykulu gecelerimizin kurtarıcısı her daim bizi dinç tutan ve
kesinlikle bizi gideceğimiz yolda geride bırakmayan , incecik öğütülüş tarzı ,
pişirilişi ve sunumuyla adını dünyaya “Türk kahvesi “ olarak duyuran aslında ülkemizde üretimi yapılmayan ve ana
yurdu Habeşistan olarak bilinen Coffea
Arabica ( Arap kahvesi ) dır.
Kahvenin ne zaman ortaya çıktığı net olarak bilinemese de
bunlardan en kuvvetli olan hikayeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Hikayeye göre , Yemen deki Hristiyan manastırının
sürülerini otlatan Kaldi adındaki
bir çoban , hayvanlarının günlerdir uyu mamalarına rağmen dinç
olduklarından şikayetçidir. Keşişler bu
durumun hayvanların yediği
şeylerden kaynaklandığını
düşünüp bir keşif heyeti oluştururlar . Çobanla iki keşiş
, hayvanların otladıkları yerlerde gezinirken
coffea arabica meyvelerine
rastlarlar ve bu meyveyi kaynatıp içerler . Kaynatmalarının sebebi ise zehirli
bir bitkiyse şayet kaynatarak zehrinin ölebileceğine inanmalarıdır. İçtikleri
şey , onların bütün
geceyi uyumadan canlı ve neşeli
geçirmelerini sağlamıştır. Sonuç
olarak geceleri uyumadan bolca ibadet
etmek için bu meyvenin suyunu
manastırlarda pişirmek bir adet
haline gelir . Zamanla bu içecek yayılmaya başlar Ortadoğu ‘da , buradan da çeşitli
tüccarlar sayesin de Osmanlı topraklarına gelir.
TÜRK KAHVESİ DOĞUYOR
Yorumlar
Yorum Gönder